fbpx

Slik lager du bark-farge av or

Eini-1

EINI BEATE WAHL, LÆRER
Underviser bl.a. i skinngarving,
skinnsøm og strikking

Farge laget av orbark var mye brukt for å trykke på skinn tidligere. Nå bruker mange tekstilfarge for å dekorere skinn, da dette på mange måter er enklere. Det er likevel noe spesielt med å lage sin egen trykkfarge av materialer fra naturen. Det gir i tillegg en utrolig fin brungul farge som er verdt tiden det tar å lage den.

Prosessen med å lage farge av orbark er lang, men krever ikke så mange arbeidstimer. Når fargen er ferdig kan den lagres lenge i tett, ren beholder.

garving2

Første steg er å samle orbark, og tørke den. Husk at hvis du ringbarker et tre, dør det. Vi bruker å samle bark når vi uansett feller trær til ved.

For å tørke barken kan du kan for eksempel lage en treramme med hønsenett, og legge barken tynt utover, på et tørt sted. Når barken først er tørr kan den lagres i mange år, så det er bare å samle noen sekker med en gang.

Noen oppskrifter sier at barken må lagres i ett år før du bruker den, mens andre oppskrifter sier at barken bare må tørkes. Jeg har desverre ikke noe erfaring med å bruke fersk (tørket) bark, siden jeg har hatt tilgang på lagret bark. Men det skader ikke å prøve!

Ha bark i en kjele, fyll på med vann til vannet står litt høyere enn barken i gryta. Hvis barken er grov, er det lurt å knuse den først. Jo mindre biter, jo mer farge kan du få ut.

Kok i ca 1 time med lokk, og sil deretter av barken så kun vannet er igjen. Dette er nå brunt.

IMG_20200330_142932
IMG_20200331_073240

Nå skal barklågen kokes ned til et konsentrat. Sett kjelen med barkvann tilbake på plata. Vannet trenger ikke å koke helt, men bør dampe godt. Denne prosessen tar en del timer, hvor mange avhenger av hvor mye væske du har fra starten. Følg med underveis. Sist jeg kokte farge, ble ca 6 l bark og ca 8 l vann til ca 6 dl ferdig farge, men dette vil variere veldig fra gang til gang.

Når det begynner å bli lite vann igjen kan du teste styrken med en pensel på en bit skinn. Gjør du dette regelmessig ser du hvordan fargen blir sterkere og sterkere.

Når fargen er så sterk du vil ha den, eller det er veldig lite væske igjen, tar du den av plata. Hell fargen i rene bokser med lokk.

IMG_20200331_142442

Nå er det mulig å endre fargen ved å bruke ulike midler som for eksempel krystallsoda eller jernsulfat. Dette endrer PHen, som igjen endrer fargen. Krystallsoda vil gjøre fargen mer brun, jern gir deg svart. Dersom den nedkokte fargen fordeles i flere bokser, kan du få ulike farger av samme kok.

Bildet  til venstre under viser PH-strips for mine to farger. Den til venstre er ren barkfarge, den til høyre er tilsatt krystallsoda. Som du ser har ren barkfarge svært lav PH. Krystallsodaen har gitt barkfargen høyere PH, og kraftigere farge.

Bildet til høyre viser trykk med rein bark-farge (over) og barkfarge tilsatt krystallsoda (under).

IMG_20200331_131821-kopi
IMG_20200331_134402

Fargen kan fint lagres. Rør om før bruk, og sjekk om den fortsatt er fin før du begynner å trykke.

Dersom du har plantefargingsmateriale som for eksempel korchenille eller krapprot, kan dette tilsettes for å lage enda flere farger. Her er det mange muligheter!

Til slutt, en kort video om hvordan du trykker på skinn med barkfarge og trykkblokker. Har du ikke trykkblokker, går det også an å male med pensel rett på skinnet.

Lykke til!