Slik lager du din egen grindvev
GRETHE GARVIK
Lærer på Tekstil, søm
& tradisjonshåndverk
Historie
En grindvev / båndvev var en av de vanligste gaver å gi i forbindelse med et frieri ("friergave") i det gamle bondesamfunnet. De var vanligvis selvlaget; rikt dekorert og forseggjort med symboler, monogram og årstall. Hvis jenta valgte å beholde gaven var det tegn på at hun aksepterte frieren og gutten kunne fortsette kurtisen - gjerne med større og finere gaver.
Grindveven ble brukt til å veve alle typer bånd og belter på. Vi finner fargerike grindvevde bånd som dekor på mange av våre bunader. I senere tid er grindveven tatt i bruk for å veve mindre beklednings tekstiler som feks. skjerf, vams, og mindre pledd.
Å lage en grindvev
Selve grindveven er enkel å lage og krever ikke særlig avansert verktøy. Men -det kreves en viss tålmodighet og nøyaktighet for å få et pent og godt resultat. Den kan lages i den bredden man ønsker - om du vil kunne veve bånd eller skjerf - eller begge deler.
Verktøy og hjelpemidler
Du trenger: kniv, sag, løvsag, drill, borr, syl, høvel, sandpapir, trelim, linjal, blyant, linolje.
Materiale og dimensjoner
Til topp og bunnlist: furu, gran, bjørk, eik og ask egner seg fint.
2stk: 15mm x 15mm x 222 mm
Om du ønsker en bredere topplist med litt fasong og utskjæring kan denne f.eks ha et høydemål på 30 - 60mm.
Til spiler: selje, bjørk, eik egner seg best.
2 stk: 10mm x 3mm x 115mm
26 stk: 5mm x 3mm x 115mm
Framgangsmåte
Steg 1: Bruk fres eller sirkelsag til å sage et inngellingsspor i bunn- og topplistene som spilene skal festes i. Sporet bør være 8-10 mm dypt, og ha samme tykkelse som spilene - gjerne 3mm. Puss topplisten og bunnlisten glatte.
Steg 2: Høvle materialet til spilene ned til samme dimensjon som innfellinssporet, 3mm.
Steg 3: Mål og tegn opp spilene - 5mm brede, 115mm lange. Sag ut med løvsag (evt båndsag).
OBS! Spilene blir litt "rufsete" etter saga og må pusses godt med sandpapir for å unngå skarpe kanter og fliser som kan skade renningsgarnet under vevinga. Spilene kan først høvles forsiktig på en liten høvel, da blir det ikke så mye å pusse!
Steg 4: Når alle spilene er ferdig pusset - glatte og fine - markerer du midten på spilene der hvor du skal borre hull. Pass på så hullene blir likt plassert på alle og marker først med en skarp syl før du borrer med et 1,5-2mm tykt borr. Da griper borret lettere. Legg et plant trestykke på undersiden når du borrer - da unngår du fliser.
For å få en glatt overgang til hullet uten fliser (som kan skade rennigsgarnet) er det lurt å svi hullene på begge sider. Bruk en svipenn eller loddebolt, eller ved å montere en spisset trebit i borremaskinen. Friksjonen vil svi overgangen glatt.
Lim veven sammen
Steg 5: Legg alle spilene vinkelrett på rekke og prøv først ut hvor jevnt og stor avstand mellom spilene du kan få til før du limer. Ha trelim i halve delen av bunnlistens spor (det kan fort bli "kaotisk" hvis du limer alle spilene på en gang, især om veven er lang!)
Start med å lime fast en bred spile - 10mm - i den ene enden, og pass på at denne står i rett vinkel. Lim så de andre spilene, en av gangen inn mot midten. OBS! Det er smart å legge noe mellom hver spile så du får likt mellomrom/avstand mellom hver: eks stk kartong, fyrstikk eller lign. La limet tørke før du limer andre halvdel og avslutt med den andre brede spilen - 10mm. Tørk bort overflødig lim.
Steg 6: Når spilene er montert og helt tørket monteres topplisten på: Ha lim i sporet og press listen forsiktig på plass. Pass på at spilene står jevnt og ikke spriker i særlig grad.
Steg 7: Som etterbehandling kan du sette veven inn med litt olje beregnet til tre. Kokt linolje er fint, det gir en gyllen glød. Du kan også dekorere grindveven slik det var vanlig å gjøre før i tiden, - det er mange muligheter; kolrosing, karveskurd, rosemaling eller svidekor.
Flere framgangsmåter
Mangler du mulighet for å frese el sage spor i bunn og topplistene kan disse limes sammen av tre lag: la det midterste laget være smalere så lages sporet av seg selv.
De gamle grindvevene var laget av ett stykke tre. Om du ikke ønsker en bred vev kan dette være en aktuell metode. Teknisk er dette en litt mer krevende løsning. Du borrer først hull der mellomrommene skal være og sager mellomrommene med et baufilblad. Dimensjonen lengde - tykkelse - høyde kan f.eks være 180mm - 5mm - 220mm.
Tilbehør til grindveven
For å kunne veve bånd eller skjerf på grindveven trenger du dette utstyret:
A) Skyttel
B) Vevhest
C) Vevbelte
D) Skillepinner m/hull
E) 2-3 pinner.
Alt dette kan du enkelt lage selv.
Andre redskap som kan være til god hjelp er 2 stk skrutvinger, og nåletreder eller heklekrok.
Vevhest, skillepinner og trepinner
Ved veving av bånd festes renninga foran til en hest og bak til en krok i veggen.
Du kan bruke løvsag eller båndsag og kniv til utformingen:
Ca 225mm x 10mm x 40mm.
Skillepinnene skal ha hull i hver ende.
Ca 300mm x 5mm x 25mm
Ved veving av skjerf el stoff må renninga fordeles jevnt og festes på pinner foran og bak grinda i den bredde stoffet skal ha. Pinnene bør være 10 - 15 cm lenger enn grindveven. Ellers samme mål som skillepinnene.
Skyttel
Skyttelen brukes til å føre innslaget gjennom skillet i veven og slås til med grinda.
En skyttel til båndveving behøver ikke være så lang:
Ca 115mm x 5mm x 30 - 50mm (Model Nr 1).
Hvis du kvesser den ene langsiden på skyttelen som en knivsegg har du samtidig laget en båndkniv som er praktisk når du skal slå innslaget tett sammen slik man gjør ved båndveving.
En skyttel til å veve skjerf med bør ha omtrent samme lengde som bredden på tekstilen du vever - dvs samme bredde som grindveven har:
Ca 222 - 227mm x 5mm x 35mm (Model Nr 4 og 5)
Skyttelen kan lages i samme tresort som veven. Bruk løvsag, høvel, kniv og til slutt fint sandpapir. Sett inn med linolje slik som veven.
Det er fint å ha vevskyttler til å veve både bånd og skjerf - lag så mange du vil og har bruk for og med ditt eget design.
Vevbelte
Vevbeltet brukes til å feste renninga til livet.
Et vevbelte syr du enkelt selv -eller bruk et gammelt buksebelte i lær som du setter to hemper i!
Beltet kan være ca 7cm bredt i et sterkt og grovt materiale. Lengden må være slik at hempene kan festes foran til hest (hvis du vever bånd) eller pinne (hvis du vever skjerf)
Du kan f.eks sy av gamle jeansbukser, seilduk eller striestoff. Vrangsy så den blir dobbel.
Bånd i grov jute, salmakerbånd, kan fås kjøpt hos møbeltapetserere.
Til hemper i hver side syr du fast sterke bomullsbånd eller en slitesterk snor.
Til slutt en kort video av veving med grindvev: