FAQ
Her har vi samlet svarene på en del ofte stilte spørsmål. Finner du ikke det du leter etter, så ta gjerne kontakt!
Vi har ikke noen søknadsfrist, men du har størst sjanse for å komme inn hvis du søker før 1. februar.
1. februar begynner vi å sende ut tilbudsbrev til nye elever. Hvis du søker seinere på året behandler vi søknaden din fortløpende, og vi fortsetter å ta opp nye elever så lenge vi har ledige plasser.
De fleste elevene på Fosen Folkehøgskole er mellom 18 og 28 år, men vi har også eldre elever.
Vi har med andre ord høyere gjennomsnittsalder enn de fleste norske folkehøgskoler. Det henger nok sammen med vårt unike fagtilbud: mange søker seg hit fordi de vil lære ulike håndverk etc, selv om de kanskje ikke i utgangspunktet hadde tenkt å gå folkehøgskole.
Mange kvier seg litt for å søke folkehøgskole når de bekker 25, og er redd for å bli "den voksne" på skolen. Så kommer de hit og opplever at dette overhodet ikke er tilfellet!
Fordi skolen stiller store krav til din evne og vilje til å ta ansvar, har vi 18 års aldersgrense. Du må fylle 18 år innen 31.12. det aktuelle skoleåret.
Vi har veldig jevn kjønnsfordeling. Det er som regel rundt 50/50, noen år med en svak overvekt av jenter.
Det har vi! Ofte er ca 1/3 av elevene fra utlandet. Som regel flest dansker, men vi har ofte svenske, engelske, skotske, tyske, franske, amerikanske, kanadiske og nederlandske elever også, for å nevne noen.
De fleste lærer seg norsk i løpet av skoleåret.
Vi har ikke krav til forkunnskaper. Det vi legger vekt på når vi behandler søknaden, er interesse og motivasjon til å lære.
Vi tilpasser undervisningen slik at både nybegynnere og erfarne får passe store utfordringer å bryne seg på. Mesteparten av undervisningen er praktisk, og da kan vi tilpasse prosjektene til hver enkelt elev.
Noe erfaring med temaet til linja du søker på er likevel positivt. Det viser at du vet hva du går til, og gjør oss trygg på at du vil trives på linja.
Det aller meste av verktøy får du låne på skolen.
På linjene Båtbygging, Minihus og Tekstil, søm & tradisjonshåndverk betaler du et depositum, og får låne verktøy som er ditt personlige gjennom hele året.
Det du må ha med selv er i hovedsak turutstyr, inkludert ski. (men kjøp gjerne brukt!)
Detaljert utstyrsliste får du tilsendt når du får tilbud om skoleplass.
Vi har flest dobbeltrom, men vi har også noen få enkeltrom.
Om du av medisinske eller andre grunner ønsker enkeltrom, skriver du det i søknaden med en begrunnelse. Fordelingen av enkeltrom skjer ved skolestart.
Alle deler rom med noen av samme kjønn, og vi prøver å finne noen vi tror du vil trives med.
Vi bruker å sette sammen elever på ca samme alder, og fra forskjellige linjer, slik at folk blir kjent på tvers av linjene.
Vi har undervisning de fleste lørdager, som legel fram til kl 13. Søndag er fri.
Ca hver fjerde helg er det frihelg. Totalt er det ca 8 frihelger i løpet av året.
Internatet er åpent i frihelgene, og vi har matservering som vanlig. Du velger selv om du vil bli på skolen i frihelgene, eller om du vil reise hjem eller på tur.
De fleste elevene reiser hjem i feriene, eller drar på tur eller besøker hverandre.
Internatet stenges i skolens ferier (høstferie, juleferie og påskeferie), men det er mulig å bo på gården vår mot at man hjelper til med litt gårdsarbeid.
Skoleåret på Fosen Folkehøgskole varer i 36 uker, mot 33 på de fleste andre folkehøgskoler i Norge.
De 3 ekstra ukene har vi "prosjektmåned", en intensiv periode med linjefag, der linjene fordyper seg i sine tema. Seilingslinja seiler på årets store ekspedisjon til Lofoten, båtbyggerne har innspurt å båtene sine, og småbrukslinja har våronn på gården.
Det er delvis på grunn av våronna at vi har forlenget skoleåret: arbeidet på gården må følge årets rytme, og vi kan ikke så, sette poteter og plante ut før temperaturen i jorda er høy nok, og risikoen for nattefrost er over.
Vi har mange verksteder på skolen: sløydsal, smie, keramikkverksted, tekstilsal, båtbyggeri og skinngarveverksted. Disse er åpne 24/7, og disponeres fritt av elevene.
Vi har også båter og kajakker til utlån. Dette må avtales med tilsynslærer først, av hensyn til sikkerhet.
I tillegg har vi elevkjøkken, badstue, peisestue og bibliotek.
Vi har skog og fjell rett i nærheten av skolen, og både setra og gamma vår er åpne for den som vil ta seg en overnattingstur.
Ikke minst har vi en skole full av kreative, initiativrike elever som gjerne blir med på alskens morsomme prosjekter!
Vi har tre femdagers skoleturer med hele skolen. Høst og vår seiler vi ut til øya der vi har sauene våre. Om vinteren leier vi ei hytte og går på ski.
I tillegg har de fleste linjene noen turer. De som er mest på tur er seilingslinja. Den lengste turen deres er på ca 3 uker, t/r Lofoten.
Hvis du gjerne vil mye på tur, kan du velge Friluftsliv som valgfag. Og det er gode muligheter for friluftsliv på fritiden.
Frokost 7.30, og etterpå er det fellesvask noen dager, og morgensamling annenhver dag. Så er det undervisning: linjefag, valgfag eller fellesfag. Lunsjpause kl 11.30, og middag kl 16.
Vi har skole mandag-lørdag, med kortere dag på lørdager.
Etter middag er det tid for å slappe av i peisestua, eller gå til et av verkstedene for å jobbe med et prosjekt, eller kanskje seile litt?
Etter kveldsmat (19.30) er det ofte en organisert aktivitet du kan delta på hvis du har lyst, ledet av en elev eller en lærer.