fbpx
Glade jenter i skjorter og kjoler de har sydd til seg selv
Stolte jenter i klaer de har sydd selv

Tekstil, søm & tradisjonshåndverk

Skap vakre ting med bærekraftige naturmaterialer i ulike teknikker: skinngarving, søm, lapping/reparasjon, pilefletting, trearbeid og veving m.m. Et år med håndverk, kreativitet og skaperglede!

Veve tavlebragd av ullgarn

Tradisjon

Vi tror at gamle håndverksteknikker har en rolle å spille i fremtiden. At slow craft og tradisjonshåndverk bare blir viktigere i en verden der alt stadig skal gå raskere. Det å ta seg tid til lage ting fra bunnen av, med lokale, bærekraftige naturmaterialer, det er godt for sjelen. Det kan gi hvilepuls og jording. Kanskje akkurat det vi moderne mennesker trenger?

Detalj av linskjorte under sying

Søm, omsøm og reparasjon

Sy dine egne klær, og lær å reparere de du har. Hvordan kan du gi den gamle, slitte buksa nytt liv? Omsøm, broderi og «visible mending». Lær å bruke snittmønster, og å lage mønster selv. Symaskin og håndsøm.

En gutt vever tavlebragd pa en bordvev

Brikkevev, grindvev og flatvev

Vev bånd og skjerf på grindvev. Sett opp flatvev til fargerike filleryer, myke ullpledd og tradisjonelle åklær. Med veven har du en utrolig frihet i hva du vil skape: du eksperimentere med egne mønster, fine eller grove fibre, og ulike fargesammensetninger. Du kan veve et abstrakt bilde, et deilig skjerf eller stoff til et av sy-prosjektene dine.

Tegning av lille my og snusmumrikken pa skinnfell

Skinngarving og skinnsøm

Garv deg et deilig, mykt skinn, fra en av skolens villsauer. Vi skraper skinnene, setter dem inn med garvestoff, og mykgjør dem. Så er det opp til deg om du vil sy en skinnfell eller et par varme votter, og kanskje trykke fine mønstre med hjemmelaget farge av bark?

Hjemmelaget handtein av tre til a spinne garn

Trearbeid og pilefletting

Lag enkle redskaper av tre: håndtein, grindvev eller vevskyttel, som du senere kan bruke til å spinne eller veve. Høst pil, og flett vakre kurver i alle fasonger og størrelser.

Klassebilde med plantefarget ull

Plantefarging

Lær å farge ullgarn med planter og lav. Vi høster planter som pors, røsslyng, takrør, skjegglav og fargelav som gir oss gule, grønt og brune farger, uten farlige kjemikalier. Rødt og blått farger vi med importerte fargeemner som indigo og cochenille. Kanskje vil du farge garn til et av strikkeprosjektene dine?

Jeans reparert med sashiko-broderi

Bærekraft

Økologi og miljø er viktig for oss på Fosen Folkehøgskole, og derfor er vi opptatt av å bruke bærekraftige, holdbare naturmaterialer. Skinnene vi garver er fra skolens egne villsauer. Tre og pil høster vi i nærområdet. Til sy-prosjektene bruker vi lin, hamp og ull, eller kanskje mormors gamle gardiner? For oss er det viktig å tenke kvalitet og varighet, gjenbruk og reparasjon.

Spinne garn av ull pa rokk

Rødlistet håndverk

Mange av håndverksteknikkene du lærer er rødlistet. Det vil si at det er så få som kan dem at de regnes som utrydningstruet. Du kan være med og bære denne kunnskapen videre!

Et år kan inneholde:

  • Veving: Grindvev og flatvev
  • Broderi og «visible mending»
  • Garving og beredning av skinn med bl.a. fett, alun, hirse og bark
  • Sy skinnfell og små klesplagg i skinn, trykke på skinn
  • Sy klær med symaskin og snittmønster
  • Flette kurver av pil
  • Lage håndtein, grindvev eller vevskyttel av tre
  • Beredning av lin
  • Spinning på håndtein og rokk
  • Omsøm. Sy nye klær av brukt stoff
  • Farging av garn med planter og indigo
  • Ulike bindeteknikker
flatvev-plantefarget-garn-fosen-

Vi har:

  • Store lyse håndverkslokaler for tekstil og trearbeid
  • Skinnverksted
  • Keramikkrom med dreieskiver
  • Ull og skinn fra egne sauer
  • Åpne verksteder hele døgnet
  • Variert natur rundt skolen å høste materialer fra
  • Mulighet for å kjøpe garn, stoff og diverse sytilbehør på skolen.
Veving med bordvev og plantefarget ullgarn

Hvem passer linja Tekstil, søm & tradisjonshåndverk for?

Linja passer for deg som har interesse for håndarbeid, husflid og tradisjonshåndverk, og som vil lærer flere teknikker eller bli flinkere i teknikker du allerede har prøvd.

Materialkostnader

Du dekker selv kostnadene til de materialene du bruker i undervisningen. Hvor mye og hvor dyre materialer elevene bruker er veldig indivituelt, og vi prøver å legge opp til at det skal finnes et billig alternativ, men du bør regne med å bruke rundt 2000-3000 kr på materialer i løpet av året.

Glad jente i rideskjort hun har sydd selv

Våre forventninger til deg

Vi forventer at du er interessert, at du kan jobbe selvstendig og sammen med andre, og at du viser interesse for egen og andres utvikling.

Lærer Grethe Garvik

Lærer på Tekstil, søm & tradisjonshåndverk: 
Grethe Garvik

Grethe er nyskapende, samtidig som hun er glad i gamle håndverk. Antagelig er hun i slekt med Askeladden som ser nytte og muligheter i alt, og som trives når hun får være ute i naturen for å hente materialer og inspirasjon.

Grethe er fra Bergen og slår gjerne til med en saftig replikk.

Mange kurver flettet i pil, siv og bark

Valgfag, fellesfag og skoleturer

I tillegg til linjefag består året også av valgfag, fellesfag og skoleturer. Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år, men noen av gjengangerne er skinngarving, seilmaking, kistemaking, friluftsliv, smiing, knivmaking, pilefletting, plantefarging, skallesøm, seiling og tekstil.

Fellesfag kan være foredrag, gårds-uke, dugnad og turer.

Veving av skjerf pa grindvev