fbpx
kjøkken fosen folkehøgskole
kjøkken fosen folkehøgskole

Kortreist og bærekraftig

NORSK TRADISJONSKOST

På Fosen Folkehøgskole har vi et bevisst forhold til maten vi spiser og produserer.

Vi ønsker at maten vi lager skal være så bærekraftig som mulig, uten at det skal bli for dyrt for elevene. Det løser vi ved å produsere egne økologiske grønnsaker og kjøtt på gården vår. I tillegg kjøper vi mest mulig lokalt: fisk fra lokale fiskere, lokalt viltkjøtt og økologisk mel fra nabogården.

Vi lager mest mulig av maten fra bunnen av. Det er krevende på et storkjøkken, men vår dyktige gjeng på kjøkkenet gjør en enorm innsats for at du skal få sunn, god, kortreist og bærekraftig mat på bordet - hver dag.

Jente i shorts og støvler høster løk i en grønnsaksåker.

Norsk tradisjonskost

Maten vi serverer bygger på norsk tradisjonskost. Brødmat og matpakke er en naturlig del, og klassiske norske middagsretter.

Selvforsyning

Vi ønsker å være så selvforsynt som mulig med grønnsaker, frukt, egg, bær og kjøtt. Som elev får du også være med å bidra: sammen høster vi 6 tonn poteter på én dag, plukker bær og frukt, og høster grønnsaker som vi spiser gjennom vinteren.

I tillegg er elevene på Økologisk småbruk og Sjølberging ekstra involvert i dyrking, fjøstjeneste, slakting og videreforedling på gården.

Spiser i sesong

En naturlig del av selvforsyning er å spise i sesong. Maten vi serverer følger årstidene, og kjøkkenet tar utgangspunkt i hva gården vår har å by på til enhver tid. Tidlig på høsten er det mye friskt grønt og kål av ulike slag. Utover vinteren ligger hovedvekten på grønnsaker som kan lagres i jordkjelleren vår, slik som gulrot, potet, kålrot, rødbeter og potet.

okologiske-gronnsaker

Videreforedling

Vår dyktige kjøkken-gjeng står på året rundt for å servere deg variert, god og næringsrik mat. Her lages det meste fra bunnen av, med respekt for råvarene.

De tar inn hele slakt av lam, elg og gris, og parterer, kverner kjøttdeig, lager pølser og kjøttkaker, salter, røyker og koker kraft.

Når den lokale fiskeren kommer med 70 kg fisk fileterer de til den store gullmedaljen, lager fiskekaker, fiskeball og fiskesuppe.

De koker saft og lager syltetøy, lager müsli og yoghurt.

Prisbelønt kjøkken

Her får du blant annet servert ferskt hjemmebakt brød og knekkebrød med hjemmelagde pålegg som hummus, eggesalat, peanøttsmøt, sjokoladepålegg, linseposteier, eplesyltetøy og leverpostei, i tillegg til helt vanlig kjøpe-pålegg som ost og salami.

Kjøkkenet vårt vant faktisk Debio-prisen under utdelingen av Matprisen i 2018 for sitt arbeid med økologisk og lokal mat!

vegetar-vegan

Vegetarmat

Vi tilbyr vegetarisk kosthold for de som ønsker det, uten ekstra kostnad.

Allergier, intoleranser og andre spesielle behov

Dersom du har intoleranser, matallergier eller andre spesielle behov kan vi ta hensyn til det, mot et lite tillegg i pris. Dette dekker ekstra utgifter til innkjøp av mat, samt noe av kjøkkenets merarbeid. Resten av utgiftene knyttet til merarbeid dekkes av skolen. Oppdatert pris finner du her.

På overnattingsturer må du regne med å bidra en del selv, for å sikre at diettbehovene dine blir ivaretatt.

Gi beskjed til [email protected] dersom du ønsker vegetarmat, eller har behov for spesialkost.

andedam-okologisk-gard

Gården vår

Gårdsbruket Nøst, er en viktig del av skolen. Gården drives økologisk, og er godkjent av Debio. Her har vi kyr, griser, høner, ender og to katter.

Gårdsbruket er 64 dekar stort, omtrent det samme som åtte fotballbaner. På jorda vår dyrker vi gress til dyrefor, og grønnsaker til skolen. Utvalget varierer litt fra år til år avhengig av hva kjøkkenet på skolen ønsker og hva vi (eller du) synes er spennende.

Nøst ligger om lag 2 km fra skolen, en fin sykkeltur unna.

okologisk-mat-potetopptaking

Alle bidrar

Gården drives av gårdsbestyrer Emma, småbrukslærer Anton og linja Økologisk småbruk. De fleste år har vi også en gårdspraktikant.

I tillegg deltar hele skolen på ei uke med gårdsarbeid på høsten, der vi høster poteter og grønnsaker, og gjør annet gårdsarbeid.

Alle elevene har også ei eller flere uker med fjøstjeneste i løpet av året.

Fjøstjenesten steller dyrene på gården morgen, ettermiddag og kveld: da sørger de for at dyra har mat og vann, og at båsen er rein og fin. Det at alle deler på jobben gjør at arbeidet med gården blir en del av hverdagen for alle. Det minner oss om hvor mye jobb som ligger bak maten vi spiser, gir en større følelse av fellesskap, og respekt for både mat og dyr.

Det å sykle ned til gården før frokost en kald høstmorgen, og bli møtt av varmen fra dyra i fjøset, stelle dem, og så sykle hjemover igjen mens sola sakte står opp – det er egentlig en ganske fin start på dagen. Meningsfylt, vakkert og litt barskt. Gled deg!

sidet-tronderfe-okologisk

Dyrene våre

Kyrne våre er av en gammel, norsk rase som heter ”Sidet trønder”, typisk for området og karakteristisk med svart- og hvitflekket rygg og mage.

De rakryggede hønene våre springer ute i luftegården, ullgrisene roter i jorda og endene tasser rundt på gårdstunet som de selv vil.

Liten gard sett fra luften. Hus, låve, redskapsbu, stabbur og mastu. Grønnsaksåker og beite.

Selvforsynt med fôr og gjødsel

Vi har som målsetning å være så selvforsynt som mulig med dyrefôret, og passer på å samle opp gjødselen som vi bruker ute på jordene våre neste vår.

Seter

Skolen har også seter med egen skog, der vi har kyrne våre om sommeren og hogger tømmer om vinteren. Vi har også en flokk villsau på ei øy lenger ute på kysten.