fbpx
valgfag-kniv-trearbeid
kniv-trearbeid-valgfag

Valgfag, fellesfag og skoleturer

Linjefag utgjør ca 1/3 av folkehøgskoleåret. I tillegg har vi valgfag, "fellesfag" og skoleturer med hele skolen.

ski-tur-fjell

Valgfag

På valgfag får du mulighet til å lære om noe annet enn det du har valgt som linjefag - eller fordype deg enda mer i et tema relatert til linjefaget.  Valgfagene og kursukene er sentrale tilleggsfag som supplerer og forsterker fagtilbudet på linjene.

Du kan velge fem valgfag i løpet av året. To av dem er fordelt jevnt over høst og vår, og tre er intensive valgfagsuker.

Hvilke valgfag vi har varierer fra år til år. Dette er noen av klassikerne:

  • Skinngarving
  • Friluftsliv
  • Trearbeid
  • Tekstile håndverk
  • Sjømannsarbeid
  • Seiling
  • Pilefletting
  • Søm
  • Kistemaking
  • Plantefarging
  • Seilmaking
  • Smiing
  • Fiske

Noen valgfag er gratis, andre innebærer en utgift for å dekke materialkostnader.

valgfag-trearbeid

Fellesfag

-felles for hele skolen

Et år på folkehøgskole handler om allsidighet – om å prøve nye ting, tenke nye tanker, utvide sin horisont, oppdage talenter du ikke visste om, og utvikle nye interesser.

Mye av dette er fordelt på de forskjellige linjene, men mye gjør vi også felles, uansett linje. Det er summen av all undervisning og aktiviteter, og det å leve sammen, som utgjør læringa og livet på folkehøgskolen. Blant fellesaktivitetene finner du dette:

Morgensamling

Tre morgener i uken starter vi dagen med sang,  informasjon om undervisningen og "ord for dagen", der alle på skolen bidrar i løpet av året. Det kan være alt fra elevers og ansattes kunnskaper og opplevelser til dikt eller politisk oppdatering, dans eller en lek.

Seminarer

Tirsdag formiddag og en del lørdager har vi seminar. Form og innhold varierer mye, fra rene foredrag, diskusjoner, rollespill og ekskursjoner, til dans og musikk.

Det kan være politikk, filosofi, historie, og både dagsaktuelle eller mer tidløse spørsmål om det å være menneske. Temaene vil gi deg inspirasjon til fordyping i forhold til skolens økologiske og mijøpolitiske profil, og nye innfallsvinkler til å bli kjent med verden rundt oss.

bak-skolen

Skolefester

Omlag en gang i måneden har vi festkveld med god mat, underholdning, sketsjer, dans og annen moro. Linjene bytter på å ha ansvaret for festene.

Husmøte

Elevene er inndelt i små "familiegrupper" der også en av lærerne er med. Dette er trivelige møter med kaffe og kake, og prat om stort og smått som har med vårt liv sammen på skolen å gjøre.

bal-tur

Dugnad

En god, gammel skikk, som kort sagt går ut på: Noe trenger å gjøres, og en gjeng utfører det i en fart, og med godt humør. Det fins vel knapt noe mer meningsfylt? Vi høster bær og grønnsaker, sanker urter, hogger ved, snekrer og maler stabbur.

Du blir også med ut i skog og mark for å samle planter og materialer som skal brukes i undervisning og på kjøkkenet. Det er moro å se hvor mye vi får gjort når alle står på!

Fellesnyfiken

Det finnes mange måter å lære på. Under "fellesnyfiken" kan du fokusere på et tema sammen med medelever. Det kan være hva som helst, og dere finner selv ut hvordan dere vil jobbe. Kanskje gjennom eksperimenter, diskusjoner, lete opp en handverker i bygda, dra på studiebesøk, eller...

En veileder hjelper dere i gang, men så er det opp til deg og og gruppens egen drivkraft.

seiltur-skolen

Skoleturer

Hver høst og vår seiler vi ut i Trøndelagsskjærgården i våre åpne råseilbåter bygd på skolen. Der samler vi skolens villsau som forsyner oss med kjøtt, ull og skinn. Uken fylles av vind og seil, bål, sang og bading. Vi ser ørn og sel, spiser krabber, fisk og blåskjell, og leker boksen går blant tuer og lyng.